Paris by Bike | De leukste Nederlandstalige fietstours in Parijs sinds 2011

parisbybike.jpg

Ik sprak Yvonne America in Breda toen zij even in Nederland was. Yvonne is een ondernemende dame die alweer sinds 2011 de Parijse stad extra kleur geeft met de opvallende fietsen van Paris bij Bike. Dankzij het vertrekpunt in hartje centrum, het bruisende 2e arrondissement, is het genieten vanaf de 1e minuut. Het team van gidsen bestaat uit enthousiaste locals die je onderdompelen in het Parijse leven.

Hoe is Paris by Bike ontstaan?

Mijn eerste idee voor PBB ontstond in 2011 toen ik zelf als studente dagelijks op een opvallende omafiets door mijn lievelingsstad Parijs sjeesde. En steevast vragen kreeg over waar mijn fiets te koop was. Ik dacht: nou wat een succes, die Nederlandse fiets! Daar moet ik iets mee doen. In plaats van deze fietsen te gaan verkopen of verhuren, ben ik begonnen als gids voor Nederlandse toeristen. Het leek mij de ideale baan: mijn lievelingsstad aan co-Nederlanders laten zien, op de fiets. Al mijn passie over de stad en haar historie op een ludieke manier vertellen, want ik ben en blijf een entertainer!

Wat is het meest hilarische wat je hebt meegemaakt tijdens een tour in Parijs?

Dat zijn een paar situaties. Ik denk vaak aan de malle Aziatische toeristen die ons als een exotische bezienswaardigheid bewonderen bij het Louvre. Ze willen dan allemaal met ons én de fietsen op de foto natuurlijk. Klimt zo'n klein mannetje op een veel te grote fiets, voor z'n Insta pic! En we moeten altijd hard lachen met de pubers die op schoolreis komen. We leiden schoolgroepen rond. En ik had ooit een heel luidruchtig VMBO-3 groepje met alleen maar jongens. Ze dachten te hebben geleerd hoe je 'borsten' zegt in het Frans (nichons), maar ze hadden zich vergist en riepen op de fiets naar iedere Parisienne: "J'aime votre chignon" wat gewoon 'haarknotje' betekent. Ik heb ze uiteraard de hele dag in de waan gelaten ;-)

Parijs kent zoveel mooie inspirerende plekken, wat is jouw favoriete plekje?

Ik zal 2 plekken noemen. Eén voor een gezellige avond. En daarvan heb ik toch wel de meeste beleefd in het magische park Les Buttes Chaumont. Er zit daar een fantastische 'guingette' verstopt: Le Rosa Bonheur'. Een unieke plek, tolerant, gezellig en je kunt er al heel vroeg met de voetjes van de vloer! Als ik juist de rust op wil zoeken, kun je me vinden op een bootje! Het Canal ST Martin, zeker richting La Villette en Pantin is heerlijke vanaf het water. Bij Les Marins d'Eau Douce huur je een elektrisch bootje, neem een mandje mee met rosé, saucisson en je waant je op vakantie!

Wat heb je geleerd van de Lock Down?

Dat Parijzenaren gemaakt zijn om buiten te hangen! Onze krappe appartementen, gebrek aan balkons en tuinen maakt van dit Parijse volkje een echt buitenmens. Ik spreek zelden thuis af, het is er te krap, de stad biedt nou eenmaal zoveel mooie plekken om met een groep vrienden te relaxen. Ook liet Frankrijk tijdens de lockdown zien hoe streng en militaristisch het land kan zijn. Vergeleken bij Nederland was het in Parijs écht heel streng, ze houden wel van een potje machtsvertoon.

Fietsen in Parijs heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, hoe komt dat?

Dat klopt, het heeft met een aantal factoren te maken. De continue strijd van de gemeente, burgemeester Anne Hidalgo, doet al jaren haar best om de auto te weren en de stad aantrekkelijker te maken voor de fiets. Maar helaas bleef het voor de Parijzenaar een te gevaarlijke actie, er heerste het misverstand dat fietsen gevaarlijk zou zijn. Nu zat ik zelf ook dagelijks tierend op de fiets in de spits hoor, ruziënd met bussen en taxi's. Maar daar is sinds de Lockdown echt definitief een einde aan gemaakt. Wat ze in 15 jaar tijd niet is gelukt, hebben ze nu in 4 weken tijd ineens gerealiseerd: een fantastische infrastructuur voor fietsers. Eindelijk kunnen we op een 2-baans fietspad de Rue de Rivoli af, en dát was nodig om de Fransen op de fiets te krijgen. Nu hebben we Amsterdamse taferelen bij de stoplichten, ik kijk er met veel lol en verbazing naar!

Stel ik wil mijn partner romantisch verrassen in Parijs, wat raad jij dan aan?

Ouhhh, heb je even? Ik ben zelf erg fan van bubbels, dus ik heb menig stelletje richting de Champagne Cruise gestuurd. Dat is (privé) varen over de Seine, met een sommelier, die je een mini wijncursus aanbiedt. Als je meer van het doe-het-zelf bent, is een romantische picknick zeker een aanrader. Onze vrienden van Apero Saint-Martin maken heerlijke picknick manden met lokale lekkernijen en bezorgen dat met de fiets op locatie. Neem je date mee naar een prachtig park zoals Palais-Royal of aan de voet van de Eiffeltoren: Love is in the Air!

Welke tour boek ik als ik Parijs wil ontdekken met kinderen?

Dat kan er maar één zijn: onze succesvolle Kids Tour! Dat is een heerlijke route door het centrum waarop we kinderen t/m 12 jaar en hun ouders meenemen. Op een interactieve en ludieke manier laten we de Parijse geschiedenis herleven adhv anekdotes en speurtochten.

Wat is jouw motto?

Als je het doet, doe het dan goed! Ik ben een genereus mens, een levensgenieter, impulsief en ondernemend. Zo leef ik mijn eigen leven tot nu toe, en zo probeer ik ook Paris By Bike te runnen. Dus vanaf de toerist gezien: als je naar Parijs komt, doe het dan goed. Begin je eerste dag met onze fiets tour. Dan haal je zó veel meer uit je weekendje Parijs. Vanuit mij als ondernemer gezien: ik bied 1 product aan, probeer die zo goed mogelijk te maken. Daarom houd ik mijn onderneming klein en kwalitatief, om te voorkomen dat we naast onze schoenen gaan lopen.

Stel ik overweeg om mezelf als ondernemer in Parijs te vestigen, wat is jouw tip?

Ik geloof heilig in het goede idee: je moet met iets komen waar behoefte aan is. Of de behoefte creëren, dat kan natuurlijk ook! Voor Parijs geldt verder: kijk heel goed naar je kosten! Het is een vreselijk dure stad, dus je moet een realistisch businessplan hebben. Kun je er fatsoenlijk aan verdienen, of haal je amper je kosten eruit? Creatief ondernemen, vaste kosten laag houden!



Ga je binnenkort naar Parijs en wil je ook graag een tour bij Paris by Bike boeken? Dat kan hier.

Wil je Paris by Bike volgen op social media? Facebook, Instagram

Ben jij al bekend met Iloveparis.nl?

parisbybikeyvonneamerica.jpg

Yvonne america

“ Als je het doet, doe het dan goed!” Paris by Bike





Vorige
Vorige

Louise Jacqueline

Volgende
Volgende

Miranda het is niet duidelijk wat jij doet