Multitalent Pieternel van Oers

Pieternel vertelt o.a. over haar passie voor muziek, hoe muziek je gevoel kan beïnvloeden en haar grote droom.

PieternelVANOERS.jpg

Kun je je herinneren wanneer jouw passie voor muziek is ontstaan?

Toen ik een jaar of zes was vroeg ik aan mijn ouders of ik pianoles mocht nemen. Er stond een piano thuis en ik zat er af en toe op te pingelen. Ik ben toen begonnen aan de muziekschool en studeerde daar klassiek piano van mijn 6e tot 19ejaar. Mijn eerste lerares, Annique, heeft er denk ik voor gezorgd dat ik het pianospelen heel leuk vond, zij was altijd geduldig en warm. Mijn docent daarna, Ted, begreep mijn interesses en zocht stukken die wat afweken van wat gangbaar was. Mijn passie voor muziek is pas echt begonnen toen ik jazz luisterde, zo rond mijn twaalfde/dertiende jaar, helaas bestond er toen nog geen jazzafdeling op de muziekschool. Maar ik voelde wel dat ik mezelf daar meer verwant mee voelde. Verder repeteerde mijn vader vaak thuis met zijn jazz manouche kwartet en dat vond ik als kind altijd vrolijke muziek en gezellig. En mijn moeder luisterde bijna altijd naar muziek, naar veel verschillende genres van Beethoven tot Miles Davis en Run DMC. 

 

Muziek vult een groot deel van jouw dag. Je bent eerst wiskunde gaan studeren, maar hebt toch gekozen voor de muziek. Wat is het allermooiste wat muziek jou heeft gebracht in jouw leven?

Muziek heeft ervoor gezorgd dat ik me één voel met wat ik dagelijks doe. Ik componeer veel en kan mijn gevoel daarin kwijt. Voor mij is dat een gevoel van groot geluk om te kunnen leven van mijn passie, ook al is het hard werken en is het financieel niet altijd makkelijk zoals in deze coronatijd. Ik besef me dit ook omdat ik een studie wiskunde van 5 jaar heb gedaan en afgerond, ik volgde de voetsporen van mijn vader, wiskundedocent en amateur muzikant. Ik kwam er langzaam achter dat wiskunde niet mijn passie was maar jazzmuziek en dat het mogelijk is om daar je beroep van te maken. 

Je woont alweer sinds 2013 in Parijs, hoe ben je in Parijs beland?

Na mijn studie wiskunde besefte dat ik iets anders wilde doen, ik was op zoek naar mezelf en liep al langer rond met het idee om een tijdje in Frankrijk te wonen. De Franse taal vond en vind ik nog steeds geweldig (wat vast komt door de zomers die ik elk jaar met mijn ouders, broer en zus doorbracht in Frankrijk op idyllische campings). 

In 2012 heb ik een masteropleiding internationale relaties gevolgd in Nantes, om het Frans te leren, en ben toen voor een stage aan de Nederlandse ambassade naar Parijs vertrokken. Daar ben ik vervolgens met plezier blijven werken tot 2017, eigenlijk totdat de muziekverlangens te veel aan me gingen knagen.

reflection.jpg

Wat maakt Parijs anders dan bijvoorbeeld een stad als Amsterdam? Wat betekent Parijs voor jou?

Naar mijn gevoel zijn er op het gebied van jazzmuziek meer mogelijkheden in Parijs dan in Amsterdam, maar ik heb nog geen ervaring met het werk als jazzmuzikant in Nederland. Elke avond is er wel een fantastisch optreden te beluisteren van een wereldberoemde artiest, je voelt de mogelijkheden en de dynamiek hier.

Ik denk dat het ook meespeelt voor mij dat ik hier een buitenlander ben, ik heb mezelf opnieuw kunnen ontdekken, mensen kennen mij hier niet als wiskundige maar als pianiste. 

Muziek heeft invloed op de stemming van mensen. Het brengt mensen net als foto’s terug in een moment van het verleden, blij of droevig. Hoe werkt dat voor jou?

Dat is voor mij ook absoluut waar. Als ik in een mineurstemming ben dan moet ik bijvoorbeeld niet naar het soloconcert van Keith Jarrett uit 1988 in Parijs luisteren, dat brengt me meteen in een trieste stemming, ook al is het prachtig. En ik associeer vaak muziek met momenten uit mijn leven, zoals bijvoorbeeld het album Gershwin’s world van Herbie Hancock, dan denk ik terug aan de vliegtuigreis naar New York die we voor het eerst maakten met mijn familie toen ik 24 was. 

Wat is jouw grote droom?

Mijn grote droom is om zoveel mogelijk met mijn Pieternel van Oers trio te spelen, waar mijn composities op het répertoire staan en een eerste cd op te nemen. Daarnaast droom ik ervan om meer in opdracht te werken als componist voor filmmuziek, of muziek voor documentaires. Componeren is een grote passie waar ik mijn dagen graag mee vul. Tijdens de eerste en tweede lockdown in Parijs heb ik veel gecomponeerd en deze composities ook toegevoegd aan het repertoire van mijn trio. 

Vertel eens over jouw team, jullie muzikale trio?

Ik speel samen met twee getalenteerde en ook nog eens hele sympathieke muzikanten: Tommaso Montagnani op contrabas en Nicolas Signat op drums. Tommaso speelt zowel jazz als klassiek buitengewoon goed, wat past bij mijn composities waar ik regelmatig de strijkstok bij hoor. En Nicolas is iemand die luistert en zich aanpast aan de muziek op dat moment. Die live momenten missen we alle drie heel erg in deze coronatijd, we krijgen er ontzettend veel energie van om samen op het podium te spelen.

smiling.jpg

In welke Parijse Jazzclubs kunnen we live van jouw muziek kunnen genieten?

Tijdens de tweede lockdown in Parijs hadden we een concert gepland in de beroemde jazzclub Sunset-Sunside, waar we ook begin dit jaar gespeeld hebben. Helaas werd dit concert afgelast omdat de jazzclubs gesloten werden, maar dat gaan we inhalen in 2021. Verder speel ik ook regelmatig in de Marcounet met zangeres Lana Gray. 

Het lijkt me ook zo mooi om filmmuziek te maken. Ook een lastige uitdaging om de juiste muziek te combineren met beeld. Hoe is jouw ervaring hiermee en heb je voor mij een tip hoe ikzelf bijvoorbeeld de juiste muziek onder een video (foto’s) kan kiezen?

Dat hangt af van het doel van de muziek. Je kunt muziek gebruiken om een gevoel dat je wilt overbrengen met beeld te versterken door muziek, in dat geval ga je op zoek naar muziek dat dit gevoel bij je oproept. Daarnaast kun je ook m.b.v. muziek het gevoel dat het beeld opwekt juist luchtiger of zwaarder maken. Of een andere mogelijkheid is dat de muziek leidend is, dus het beeld past zich aan. Belangrijk is dus om goed te weten wat voor gevoel je wilt overbrengen en op zoek te gaan naar muziek die dit gevoel bij je opwekt. 

Welke tip over Parijs wil je met ons delen? 

Wil je een jazzconcert bijwonen? Kijk dan op Paris Jazz Club waar per datum staat welke concerten er plaatsvinden. En eentje die ik niet wist in het begin en waar ik achter kwam toen ik al de nodige espresso’s op had. Wil je een gewone koffie (zoals in Nederland) bestellen, vraag dan een café allongé (allonzjee).

window.jpg






 fotocredit bij dit artikel: Marianna Stepanian en Nori Spauwen.

 






Vorige
Vorige

Hanneke Raaphorst | Jouw gezondheidscoach

Volgende
Volgende

De Elvenhoeve