In gesprek met Maartje Cameron
Wat heeft je doen besluiten de OrthoHealthClinic te starten?
D.m.v. van mijn eigen verleden en ervaring met darmproblematiek en psoriasis heb ik ondervonden wat gezonde leefstijl met je klachten kan doen, en dat is enorm veel!
Daarnaast had ik al jarenlange interesse in voeding en gezonde leefstijl. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik me heb laten omscholen tot Orthomoleculair Therapeut. Er wordt (in mijn ogen) te veel aan symptoombestrijding gedaan zonder onszelf af te vragen; waar komen mijn klachten eigenlijk vandaan, wat is de oorzaak? Het zelf herstellend vermogen van ons lichaam wordt vaak onderschat. Het is een wonder wat ons lichaam ons allemaal verteld, we moeten alleen wat beter luisteren 😊
Wat betekent orthomoleculaire geneeskunde precies?
Ortho staat voor ‘recht’ en Moleculair op ‘moleculair niveau’. We richten ons in de orthomoleculaire geneeskunde dus op moleculair en biochemisch niveau. Als we op dit niveau goed functioneren kunnen we heel veel chronische ziekten voorkomen en behandelen. We maken hierbij gebruik van: voeding, leefstijl en supplementen.
Je bent orthomoleculair therapeut en darmtherapeut. Hoe versterkt dit elkaar?
Ik heb me gespecialiseerd in darmtherapie aangezien ik de darmen als een soort broedkamer zie. In onze darmen gebeurt zo ongelooflijk veel wat enorme impact kan hebben op onze lichamelijke maar ook onze mentale gezondheid. Voor mij staan de darmen en orthomoleculaire geneeswijze dan ook niet los van elkaar. In de reguliere geneeskunde is er gelukkig ook steeds meer interesse in de darmen en bijbehorende ziekten elders in ons lichaam. Er wordt dan ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Ze zeggen weleens je bent wat je eet, ben je het met deze stelling eens? Waarom wel of niet?
Daar ben ik het grotendeels wel mee eens, alhoewel nooit iets zwart/wit is. Het kan namelijk ook zo zijn dat je vrij gezond eet maar toch last hebt van allerlei (vage) klachten. De oorzaak kan dan ook liggen in: intoleranties, allergieën, mentale klachten, stress enz. Wat voor de één gezonde voeding is, is voor de ander juist niet goed. Om die reden is maatwerk enorm belangrijk en per cliënt de benadering/behandeling anders.
Wat is jouw werkwijze?
Cliënten kunnen via mijn website een gratis telefonische kennismaking inplannen. Op deze manier kunnen we vrijblijvend kennis maken en kan ik horen of ik diegene kan helpen of juist bijvoorbeeld naar een collega-therapeut doorverwijs. De eerste afspraak is altijd een intakegesprek. De cliënt ontvangt voor dat gesprek een uitgebreid intakeformulier welke ik analyseer en bespreek tijdens het intakegesprek. Na dit gesprek ontvangt de cliënt al de eerste tips en vanuit hier bekijk ik wat nodig is om eerst te doen; bijvoorbeeld eerst een bloedonderzoek of darmscreening of dit juist later in te zetten.
Werk je met bepaalde testen? En zo ja welke?
Ja, ik werk met verschillende testen om zo een juist inzicht in de gezondheid te krijgen. Dit is een belangrijk deel van de behandeling en om een goed behandelplan op te kunnen stellen. Dit kunnen verschillende bloedonderzoeken zijn, o.a.; voedselintoleranties, hormoonprofiel, schildklierfunctie, histaminebelasting, omega 3 status enz. Uiteraard werk ik ook met darmmicrobioom onderzoeken om precies te kunnen zien wat er nu in de darmen gebeurt. Maar ik werk ook regelmatig met de EMB-bloedtest om een volledig beeld te krijgen van vitaminen/mineralen status.
Hoe kijk je tegen het gebruik van medicijnen aan?
In sommige gevallen kunnen we er niet omheen en hebben we het zeker nodig, maar dan vooral in acute gevallen. In het geval van chronische ziekten moeten we vooral naar de oorzaak kijken en niet meteen grijpen naar symptoombestrijding.
Wat is voor jou een perfecte manier om de dag te starten?
Rustig wakker worden, een paar keer goed ademhalen om bewust de dag te starten. Dan meteen even naar buiten op blote voetjes in het gras met een groot glas water om het zonlicht goed in je op te nemen. Daarna eerst een wandeling van 30 minuten voordat ik mijn ontbijt neem. Als ik zo mijn dag start voel ik me veel energieker en rustiger. Je kunt door hele kleine wijzigingen in je dagelijkse routine toe te passen een enorm verschil gedurende de dag merken.
Stress heeft veel invloed op onze gezondheid. Hoe zorgen we voor een goede balans?
Het is lastig om dit zo in het kort aan te geven, want ik heb wel honderden tips..haha. Maar als je ergens wilt beginnen; voelen en bewustwording. Voel waar je energie van krijgt of wat juist (negatieve) energie kost. Wees je hiervan bewust en luister naar de signalen van je lichaam. Ze vertellen ons zoveel. Iets meer uit je hoofd en meer in je lichaam aanwezig zijn, kan al veel doen. Stress heeft een negatieve lading omdat het vaak in te grote mate aanwezig is in onze huidige maatschappij en we op automatische piloot meedraaien in de ratrace. Stress heeft ook een functie. Als je hier voor jezelf op een juiste manier de balans in kunt vinden kun je ook voordelen halen uit af en toe een goede stress prikkel 😉
Waar kun je als orthomoleculair therapeut meehelpen?
Dat kunnen zeer uiteenlopende klachten zijn, denk vooral aan de klachten waarmee je in de reguliere geneeskunde niet verder meekomt, dus vaak de chronische klachten, wat is de oorzaak van die klachten? Het is de kunst om die oorzaak op te sporen, hier een behandeling voor te schrijven zodat iemand zich weer goed en vitaal gaat voelen. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde hanteren we een holistische aanpak, het één kan niet zonder het andere en alles (lichaam, psychisch, emotioneel en sociaal) staat met elkaar in verbinding. Deze aspecten worden dan ook samengevoegd in het behandelplan. Mooi vak heb ik hé?
Voedingssuppletie is tegenwoordig overal te koop. Maak jij in jouw praktijk gebruik van ondersteuning met voedingssuppletie?
Daar is helaas tegenwoordig een hele wildgroei aan, waardoor het voor de consument zonder begeleiding heel erg moeilijk is om hierin de juiste keuze te maken. Hierin liggen namelijk grote verschillen m.b.t. kwaliteit en dus werkzaamheid. In bijvoorbeeld een vitamine B12 heb je ook weer verschillende vormen, waardoor je een niet actieve vorm slikt. Daarnaast worden er ook helaas allerlei stoffen toegevoegd die niet gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid, deze belasten meer je gezondheid dan dat ze goed doen. Ik adviseer daarom ook altijd om advies in te winnen van een professional. In mijn praktijk maak ik ook gebruik van supplementen maar uiteraard alleen kwalitatieve en voldoende wetenschappelijke onderzochte supplementen.
Wil je meer weten over Maartje en haar werkwijze? Of wil je een gratis telefonische kennismaking inplannen? Ga dan naar haar website: www.orthohealth-clinic.nl