Hoe creëer je een heldere en lichte look in je foto's?

lr_T0A3601.jpg

Vraag jij je af hoe je een lichte en heldere touch aan je foto’s kunt meegeven? Dan moet je deze blog echt even lezen. Ik hou van heldere en lichte foto’s, dit zie je terug in het meeste van mijn werk. Afhankelijk wat de opdracht is, kun je deze uitwerking perfect gebruiken in het voorjaar of het zomerseizoen.

Zoals je wellicht gemerkt hebt, komen je foto’s niet helder uit je camera rollen. Jij geeft in de nabewerking jouw handtekening mee. Jouw stijl.

Om mooi helder licht in je beeld te krijgen is het belangrijk dat je rekening houdt met de scene, de omgeving, de instellingen van je camera uiteraard en het proces van de nabewerking.

De omgeving van de scène waar je gaat fotograferen

Daglicht is iedere dag aanwezig. Maak hiervan gebruik. Kijk waar je het beste gebruik kunt maken van het licht. Bouw je setting op in een kamer met witte muren en voor een groot raam. Ook de accessoires, ook wel props genoemd zijn belangrijk. Ga je namelijk donkere items in de scène gebruiken, dan zuigt dit licht op. Je wil juist meer licht. Maak daarom gebruik van lichte items zoals lichte grijs, crème tinten of pastel kleuren.

De keuze van de props is ook belangrijk. Lichte kleurtonen dragen bij aan een lichtere atmosfeer in je foto. Denk aan linnen, glas, tafels en stoelen van natuurlijke materialen.

Negatieve ruimte in je beeld

Probeer ook eens te spelen met negatieve (loze) ruimte in je beeld. Houd je beeld rustig en door de extra lege ruimte blijft de focus op je onderwerp en is het een rustig en clean beeld.

Instellingen van je camera

Maak gebruik van een laag diafragma getal, zo komt er lekker veel licht binnen en heb je een mooi zacht beeld met onscherpte waar het mag. De voorgrond en de achtergrond zijn iets minder scherp.

Speel met de ISO

Speel gerust met de ISO. De schaduwen worden zachter als je de ISO waarde omhoog gooit en het geeft een gevoel van zachtheid over je foto. Op zomerse dagen is het makkelijk om heldere lichte foto’s te maken en weinig in de nabewerking te doen. In tegenstelling tot de donkere dagen, waarbij je naar licht verlangt om voldoende licht in je foto te krijgen, dan is de ISO echt een verademing.

Nabewerking

Met de nabewerking van je foto’s kun je je eigen stijl eraan toevoegen. Persoonlijk vind ik dat een van de belangrijkste onderdelen. Het meest maak ik gebruik Camera RAW vanuit Bridge naar Photoshop om mijn foto’s te bewerken, maar soms werk ik ook in Lightroom. Tevens maak ik gebruik voor presets die ik naar eigen wens kan gebruiken. Denk aan een brushtool om de foto in zijn geheel lichter te maken en je kunt dan de impact instellen, bijvoorbeeld 100% of 50% of anders.

Bovenste foto is het RAW beeld uit de camera, onderste is bewerkt en de rechter kolom geeft de aanpassing aan in Camera RAW

Camera RAW

Bovenstaande edit kun je ook in Photoshop doen met de curves tool. Dit ziet er dan zo uit, zie afbeelding. Het beste is om met deze drie punten te spelen en te kijken wat je zelf het mooiste vindt. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Een andere manier is de level tool, deze staat links naast de curve tool. Is waarschijnlijk iets makkelijker als je net met Photoshop begint. Wil je aanpassingen doen in Lightroom, speel dan met de belichting (exposure) en de schaduwen om meer helderheid in je beeld te krijgen.

Schermafbeelding 2021-04-02 om 16.36.54.png

Om de foto lichter te maken, klik je in de eerste rij op het derde icoontje.

  1. Beweeg de curve en zie wat er gebeurt. Ik heb hier de hooglichten geaccentueerd.

  2. Ook hier beweeg je de curve en kijk wat er verandert. De middentonen worden lichter. Door de lijn iets naar links te trekken.

  3. Hiermee breng je wat contrast in je foto, hoe meer dat je de lijn naar rechts beweegt, hoe meer contrast. De foto krijgt iets meer diepte.

curve.jpg

Heb je vragen over deze blog? Stuur me gerust een berichtje.





Vorige
Vorige

In gesprek met Stephanie Dinkla | Finelaserclinic Amersfoort & Arnhem

Volgende
Volgende

De basis tools fotografie