Tijd voor Yoga talk met Kristel
Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het volgen van yogalessen bij Kristel bijzonder fijn is. Ben je nog niet bekend met yoga en woon je in de omgeving van Roosendaal dan is Kristel beslist een aanrader.
HOE HET BEGON
Inmiddels 20 jaar geleden ben ik begonnen met yoga tijdens mijn zwangerschap van onze oudste dochter Bente. Tijdens deze zwangerschapsyoga merkte ik al hoeveel rust yoga kan bieden. Omdat er na de geboorte van Bente veel zorgen op mij afkwamen, doordat zij met een aangeboren afwijking ter wereld kwam, heb ik de meditaties in die tijd vooral gebruikt om een rust moment te creëren voor mezelf. In diezelfde maand dat ik Bente kreeg kwam ook de man van mijn zus door een overval op hun zaak om het leven wat mijn leven als kersverse moeder behoorlijk op zijn kop zette. Rust in lichaam en geest zoeken door middel van yoga heeft mij door die periode heen geholpen.
In die eerste jaren heb ik vooral dagelijks gemediteerd en niet zo zeer Asana’s (houdingen) beoefend. Ik hield er vooral van om in die beginperiode met Bente dagelijks te wandelen. Toen ik 7 maanden na Bente’s geboorte wederom in verwachting bleek te zijn heb ik het al die tijd bij mediteren en wandelen gehouden. Enige tijd later ben ik ook begonnen met Hatha yoga lessen te volgen. Heerlijk om een uurtje voor jezelf te hebben waarbij je niet hoeft te presteren maar zeker wel veel aangereikt krijgt om lichaam en geest gezond te houden.
Ook in de jaren erna heb ik veel aan yoga gehad en het dagelijks mediteren omdat het leven behoorlijk wat “uitdagingen” in petto bleek te hebben voor mij de afgelopen 20 jaar.
Omdat mijn eigen yogadocente, Yvonne van Gasselt, stopte met haar lessen heb ik besloten om zelf de opleiding te gaan volgen. Sinds 2015 heb ik mijn eigen yogastudio “Yoga bij Kristel”.
YOGI’S
Voorbeelden op het gebied van yoga heb ik niet. Ik volg meerdere yogi’s omdat ik vind dat je van ieder persoon wel e.e.a kan leren. Ik volg daarom ook ieder jaar workshops of een/meerdere opleiding(en) en lees wekelijks over mijn vakgebied.
FAVORIETE YOGAPOSE
Mijn favoriete yogapose was vanaf het begin “Vrksasana” ook wel de Boom genoemd. Het in alle rust in balans staan ongeacht wat er op dat moment in je leven speelt vind ik een fijne houding. In de boomhouding wordt het evenwichtsgevoel ontwikkeld. De rug wordt recht en rug en schouderspieren worden sterker net als de beenspieren. Er komt een gevoel van harmonie in je lichaam.
Inmiddels is daar ook de Yogamudrasana bij gekomen ook wel de voorover-buiging genoemd. Het zitten in kleermakerszit terwijl de armen ontspannen op de rug legt. Een houding waarbij je het hoofd voor je op de mat legt en loslaat vanuit de kruin. Deze Asana heeft een spirituele werking. Je laat alles van je afglijden wat je niet meer nodig hebt naar de aarde toe en komt zo dichter bij de stilte in jezelf.
RUST IN HET HOOFD EN EEN STERKER LICHAAM
Yoga heeft mij, zoals ik al beschreef, vooral in de eerste jaren veel rust gegeven in het hoofd. Later heeft het mij, toen ik de lessen weer oppakte ook een sterker lichaam gegeven. En nog iets later toen ik zelf chronisch ziek werd heeft het me ook vertrouwen gegeven. Nu ik, sinds 5 jaar, mijn eigen yogastudio heb merk ik dat het me vooral veel voldoening geeft om 10 lesuren in de week te kunnen geven en anderen kan helpen op hun yogapad.
POPULAIR
Yoga is op dit moment inderdaad erg “in”. Na de drukke jaren waarin vooral veel geld verdienen en hard werken centraal hebben gestaan is er nu een tijd van bezinning aangebroken. Een tijd waarin te veel mensen een burn-out hebben gekregen doordat de lat te hoog heeft gelegen. Ook merk je dat men zich steeds meer gaat verdiepen in een gezonde levensstijl. Niet alleen qua voeding en sport maar ook op mindful gebied. Ik denk dat men op zoek is naar een zinvol bestaan. Er wordt meer gereisd en meer rekening gehouden met het milieu. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk en daar kan yoga een grote rol bij spelen. Ook denk ik dat men een rust moment zoekt. Waar vroeger vooral de kerk een rustmoment was voor velen is dat nu verlegd naar o.a. yoga.
RUST EN STILTE
Mijn hart ligt bij integrale yoga, yin yoga en restorative yoga en niet zo zeer bij yoga puur op basis van kracht. Ik hou van rust en stilte. Bij integrale yoga, waar ik de meeste uren aan besteed, is er veel aandacht voor het navoelen van een Asana. In de toch al zo drukke maatschappij vind ik het heerlijk om in stilte yoga te beoefenen. Zo word je niet afgeleid door geluiden om je heen en komt je lichaam en geest tot rust.
HERSTEL
De basis van yoga van een cursist ligt bij de stap om naar een yogales te komen en om rust te gaan creëren in lichaam en geest. Voor velen is dit een stap omdat ze in een moeilijke situatie zitten of hebben gezeten. Denk aan het herstel van een zwangerschap, operatie, burn-out of vanwege een chronische ziekte of depressie.
ONTSTAAN YOGA
De échte basis van yoga gaat uiteraard vele jaren terug. Patanjali was een yogi en een geleerde die geschoold was in verschillende wetenschappen. Hij leefde rond de vijfde eeuw voor Christus in India en heeft de bestaande kennis van leven en praktijk van de yogi’s bij elkaar gevoegd en uitgewerkt. Hij schreef de bekende Yoga Sutras. Voor die tijd werden ze mondeling overgedragen.
Het boek bestaat uit vier delen:
Deel 1 houdt zich bezig met de algemene aard van yoga en zijn techniek oftewel met de vraag "Wat is yoga?".
Deel 2 houdt zich bezig met de filosofie van de Klesha's oftewel op de vraag "Waarom moet iemand eigenlijk yoga beoefenen" en met de eerste vijf oefeningen van de yoga-techniek.
Deel 3 gaat in op de overige oefeningen van de yoga-techniek en de verworvenheden die men door de beoefening hiervan bereikt.
Deel 4 is een uiteenzetting van al de essentiële filosofische problemen die betrokken zijn bij de studie en beoefening van yoga.
BEGELEIDING IS ESSENTIEEL
Juiste begeleiding is zeker belangrijk. Uiteraard om te voorkomen dat je blessures krijgt maar ook om het doel te bereiken waar het in de yoga omgaat. Als je de Asana correct uitvoert, dus een juiste houding maar ook met de juiste intentie (dus niet om indruk te maken of voor het ego) komt er sereniteit in het lichaam. Dit is een teken van spirituele rust. Daarom is het ook belangrijk om niet als maar te blijven herhalen. De houding wordt dan mechanisch wat tot gevolg heeft dat het lichaam en de geest stagneren. Het is dus belangrijk leven te brengen in wat je doet en er belangstelling voor te hebben.
YOGALESSEN
Ik geef Integrale yoga en Restorative yoga. Integrale yoga is vergelijkbaar met de meest beoefende yoga ter wereld, Hatha yoga. Bij Integrale Yoga wordt echter begonnen met het tot rust brengen van het denken, een hele grote uitdaging voor de Westerse mens. Bij yoga gaat het niet om een beetje ontspannen, maar yoga vraagt oefening, beheersing en geduld om tot de gewenste resultaten te komen. Daarna volgt het tot rust brengen van de gevoelens en emotionele energieën, tenslotte wordt de geestelijke yoga uitgebreid tot op het fysieke niveau. Binnen deze les is er ook ruimte voor Yin yoga en Kriya yoga. Daarnaast geef ik bij het wisselen van de seizoenen workshops Restorative Yoga. Bij Restorative (herstellende) Yoga ligt de focus op ontspanning en het op zachte wijze, m.b.v. de adem, ‘openen’ van het lichaam. Vooral de gebieden van schouders, rug, bekken en heupen worden in verschillende poses (yoga-houdingen) uitgenodigd om te ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van ondersteunende hulpmiddelen zoals kussens en dekens, zodat je een comfortabele houding aan kunt nemen. Je rust soms wel 10 à 30 minuten in een pose zodat je werkelijk tot rust kunt komen.
RESTORATIVE YOGA
Restorative Yoga is een yogavorm zonder inspanning. Na de warming up, voeren we voornamelijk liggende poses uit, mede daarom ook geschikt als je slecht ter been bent, as je een blessure hebt, chronische pijn of burn-out – als je nieuwsgierig bent naar deze manier van ontspannen – voor herstel na zwangerschap – als andere vormen van yoga te zwaar voor je zijn. De kussens ondersteunen je in de poses, zodat je optimaal kunt ‘loslaten’. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf. Restorative Yoga werkt positief op stress gerelateerde klachten, doordat het ’t parasympatische zenuwstelsel activeert.
PERSOONLIJKE AANDACHT
Als een nieuwe cursist zich aanmeldt bespreken we waarom hij /zij yogales wil volgen. Kijken ook of er lichamelijke/geestelijke klachten zijn waar ik rekening mee kan houden in de les.
Er is sinds een paar jaar ook een yogaplus groep. Deze is voor cursisten die vanwege leeftijd of een chronische aandoening op een rustiger tempo yoga willen beoefenen.
Ook in de reguliere lessen pas ik uiteraard een oefening aan als ik weet of zie dat een Asana niet kan worden uitgevoerd. Daarom werk ik met kleine groepen. Ik vind het fijn om ieder individu aandacht te kunnen geven.
GEZONDHEIDSKLACHTEN
Yoga wordt ook ingezet bij gezondheidsklachten. Door oefening blijft het lichaam soepel en sterk en door de rust krijgt ook het brein een signaal waardoor er rust komt in lichaam en geest. Daarnaast helpt de Pranayama (ademhalingsoefening) op een juiste manier te ademen waardoor er meer energie in het lichaam komt en ook de spierspanning afneemt.
DANKBAAR
Je ziet vooruitgang bij cursisten. Je hoort ook vaak terug dat ze de houdingen, de wijze van ademen maar ook het loslaten van spanning uit het lichaam vaker in het dagelijks leven gaan toepassen waardoor de algehele gezondheid verbeterd.
Ik merk het ook bij mezelf. Zeker als ik wat minder aan yoga heb gedaan tijdens vakanties merk je echt dat je het mist.
Daarnaast zorg ik graag. Ik vind het fijn om extra yogaprops klaar te hebben liggen omdat ik weet dat dit een cursist kan helpen om goed in een houding te komen. Ik ben ontzettend dankbaar dat de yogastudio zo goed wordt bezocht.
Het leukste vind ik toch echt het contact met de cursisten. Zeker gedurende de sluiting tijdens de Corona periode werd me dit wederom duidelijk. Het is ook mooi om te zien dat een groep, waarvan de meesten elkaar vooraf niet kenden, een hechte band krijgen. En als kers op de taart blijven terugkomen in mijn yogastudio.
Namasté, Kristel
fotocredits: Bente Heshof